Dinnyetermesztéssel kapcsolatos kérdések
-
Milyen fajtákra koncentrál a Dombegyházi Euro TÉSZ Kft. dinnyetermesztése?
A Dombegyházi Euro TÉSZ Kft. dinnyetermesztése különböző fajtákra koncentrál, például kisméretű, magnélküli dinnyékre, sárga belű görög dinnyére, és egyéb dinnyefajtákra is. Az általunk termesztett fajták lehetővé teszik a szezon hosszabb ideig való elhúzását, így már június végétől egészen szeptember közepéig hazai dinnye kerül a felvásárló áruházláncok polcaira.
-
Milyen intézkedéseket tesznek a dinnyék minőségének biztosítása érdekében?
A dinnyék minőségének biztosítása érdekében a Dombegyházi Euro TÉSZ Kft. figyelmet fordít a megfelelő időbeni és okszerű tápanyag kijuttatásra, valamint a folyamatos vízellátásra csepegtetős öntözőrendszerrel.
-
Milyen módszerekkel igyekszik a cég hatékony költségcsökkentett dinnyetermesztést biztosítani?
A Dombegyházi Euro TÉSZ Kft. törekszik hatékony költségcsökkentett dinnyetermesztésre, amiben kiemelt szerepet kap a gépi munkaerő alkalmazása. Gépek segítik az ültetési folyamatokat, például a palántázógép és az alagútfóliát is fóliahúzó munkagép végzi. Emellett a dinnyeszezon során is számottevő kézi munkaerőre van szükségünk.
-
Honnan származnak a Dombegyházi Euro TÉSZ Kft. dinnyepalántái?
A dinnyepalánták előállítása külföldön történik, konkrétan Olaszországból származnak az előnevelt, egészséges kiültetésre alkalmas palánták.
-
Milyen piaci arányban értékesítik a dinnyéiket az exportra és hazai áruházláncokba?
A Dombegyházi Euro TÉSZ Kft. dinnyéinek export aránya évjárat függvényében 40-50%. Hazai áruházláncok közül a Spar és Tesco a fő partnerek, emellett a LIDL áruház polcain is megtalálhatóak dinnyéink.
Hagymafélék termesztésével kapcsolatos kérdések
-
Milyen fajtákat termesztenek a hagymafélék között?
A hagymafélék között számos fajta megtalálható, mint a fokhagyma, lila- és vöröshagyma, áttelelő hagyma. Ezek belül is különböző típusok szerepelnek, például a tavaszi zöldvágottól az egész évben kapható érett, hálós csomagolású hagymákig terjed a paletta.
-
Milyen technológiát alkalmaznak a hagymafélék termesztése során?
Intenzív termesztéstechnológiát alkalmazunk a szántóföldi hagymatermesztésük során, mely öntözött körülmények között zajlik. A termesztés jól gépesített, a magvetéstől a szedésig munkagépekkel hatékonyan történik.
-
Mekkora területen termesztik a hagymaféléket évente?
100 hektárt meghaladó területen.
-
Hogyan zajlik a feldolgozás és csomagolás a termékek számára?
A hagyma termés egy része a feldolgozóipar számára kerül értékesítésre, másik része pedig a helyben megtalálható tisztító, válogató és csomagoló gépsorokon történő feldolgozás során az áruházláncok igényei szerint kerülnek az üzletek polcaira.
-
Milyen módon őrzik meg a hagyma frissességét, és milyen tároló kapacitással rendelkeznek?
A hagyma frissességét a telephelyen belül létesített 2200 ㎡-es hagyma tároló és manipuláló csarnokban őrizzük meg. Ez a csarnok automatikusan, nyomólevegős technológiával -5 és +35 °C közötti hőmérsékletet és megfelelő páratartalmat biztosít, így a termék egy évig minőségromlás nélkül tárolható. A tárolási kapacitás 400 tonna fokhagyma és 3200 tonna vöröshagyma.
Zöldborsó- és zöldbab termesztéssel kapcsolatos kérdések
-
Milyen célra termesztik a zöldborsót és a zöldbabot?
A zöldborsó- és zöldbab termesztése kifejezetten a konzervipar kiszolgálására történik. A betakarítást követően a learatott termést rövid időn belül beszállítjuk a konzervgyárba, így garantálva a friss, jó minőségű konzervgyári alapanyagot.
-
Milyen cégekkel áll kapcsolatban a termesztő vállalkozás?
Fő partnereink a Bonduelle Central Europe Kft., Mirelite Mirsa Zrt., Frescoverde Srl.
-
Mekkora az éves vetett terület?
Az évenkénti átlag vetett terület 300 hektár.
-
Milyen másodveteményt vetnek el a zöldborsó után?
A zöldborsó lekerülése után másodveteményként kerül elvetésre a zöldbab és esetenként a csemege kukorica. Ez lehetővé teszi a termelés hatékony kihasználását és a gazdaságos működést.
-
Milyen termesztési technológiákat alkalmaznak a zöldborsó és zöldbab termesztése során?
A termesztés során igyekszünk a precíziós termesztéstechnológiát alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy igyekszünk a lehető legpontosabban és hatékonyan alkalmazni a különböző anyagokat, minimalizálva ezzel a környezeti terhelést és költségeket.